בן ממשיך
אחד מהנושאים שרבים אינם מכירים בהם, הוא הנושא של בן ממשיך. נושא זה נמצא כיום רק באגודות שיתופיות או במושבים מקום המדינה, כך שהאדם אינו נחשף אליהם כל כך, ויחד עם זאת ישנם מקרים שסוגיית בן ממשיך, יכולה לגרום לפירוק המשק והנחלה. מאמר זה יתייחס לסוגיה של בן ממשיך ויעניק את כל המידע האפשרי בעניין על מנת שסוגיה זו תהיה מובנת לכל.
מהו בן ממשיך?
ההגדרה החוקית היא לבן אחד בלבד. המושג בן מתייחס לא רק לבן עם קשרי דם, אלא גם בן זוג, בן מאומץ או נכד יחיד של המשפחה. תוקף בן ממשיך יכול להיקבע במגוון רחב של דרכים בהתחייבות בלתי חוזרת של אחד ההורים על ידי צוואה. כאשר מדובר על משק חקלאי ההתחייבויות ויכולה להיות על ידי חכירה של קרקע. יש הבדל בין סוגי היישובים לעניין זה. החוק המשפטי מצליח להבחין בין כל אחד מסוגי היישובים, לעניין של בן ממשיך.
זכויות בן ממשיך
רבים אינם יודעים זאת, אבל הזכויות של בן ממשיך תקפות גם אם האבא אינו בעל זכויות כבר במשק החקלאי או שנפטר. מצד ראשון בן ממשיך זכאי להטבות רבות מכוח החוק הזה ולכן במצב שיש חשש של בן ממשיך יש לגשת מיד לעורך דין מומחה, שיעזור בכוח המשפט לזכות בזכויות הללו.
חברות באגודה ובן זוג
בן ממשיך שעומד בתנאים על פי החוק והוא לא בן המושב או היישוב, רשאי להביא אל הוועדה את כל המסמכים על מנת להתקבל כחבר ביישוב. במידה והוועדה תתנגד לקבל את אותו בן ממשיך, על הועד לפתוח בהליך נגדו לא פחוות מ 45 ימים מתחילת הדחייה. יחד עם זאת, תקנות החוק לא מונעות מבן אחר של בעל המשק להיות חבר, אלא אם כן נקבעו בתקנון היישוב או המושב תנאים אחרים. על מנת להצליח להשיג את כל הזכיות המוקנות על גבי החוק יש צורך להיעזר בעורך דין. פנו אל משרד עו"ד שדה ושות' בראשותם של עוה"ד רן שדה ועו"ד שושנה שדה. למשרד צוות מומחים וותיק שימשח לסייע לכם בנושא זה ובנושאים נוספים.
בן ממשיך במושב
אחת הסוגיות שאיתן מתמודדים בתי המשפט בישראל לאחרונה, היא סוגיית בן ממשיך במושב. רבים נעזרים בהגשת המסמכים, בעורך דין מומחה לנושא זה. בתי המשפט חלוקים בעניינים אלו. מאמר זה מטרתו להסביר את סוגיית בן ממשיך במושב, להגדיר זאת על פי חוק ולדאוג להכנת כל המסמכים בצורה הטובה ביותר כך שכל אדם יוכל להבין את הנושא טוב יותר.
מיהו בן ממשיך במושב?
מנהל מקרקעי ישראל (כשמו אז) קבע מדיניות, כי מתוך מטרה לשמר את הנחלות כיחידות עצמאיות, מנהל מקרקעי ישראל (כשמו אז) מעדיף כי כל נחלה תעבור לרשות בן ממשיך בנחלה ולמשפחה של בעל הנחלה. הרצון של מנהל מקרקעי ישראל הוליד את הקרקע של בן ממשיך במושב.
בתקנות השיפוטיות מוגדר בן ממשיך כך: בן ממשיך אחד, בן מאומץ אחד, או נכד אחד של בעל קרקע, רשאי לקבל אותו לאחר מותו ולרשת אותו. אם הוא לא גר במושב, עליו להתקבל כחבר מן המניין במושב ולהתגורר במושב. במקרים של פטירת חבר אגודה או מתיישב, עוברות הזכויות על הנחלה באופן אוטומטי לבן הזוג, במידה ואין בן זוג כזה, יועברו הזכויות לבן ממשיך כפי הוא מוגדר על פי חוק.
הסוגיות שעולות מין החוק
מינוח זה שהוא אינו חד משמעי, מעלה שאלות ותהיות רבות כמו במידה והורים מינו את הבן הממשיך וחתמו על כל המסמכים, האם הם יכולים לחזור בדעתם מהמינוי הזה. בתי המשפט נדרשים לא אחת להכריע בסוגיות אלו על פי ההגדרה של בית משפט עליון. המושג של בן ממשיך יקבע אך ורק במושבים שבהם יש נחלות מוגדרות ושייכות למשפחה ולא בכל יישוב שבהם מתגוררים הורים והילד רוצה לקנות את מגרש באמצעות ההורים. קביעה זו היא תקדימית ומשנה את התמונה כולה. יחד עם זאת ההכרה של בית המשפט בבן ממשיך, מלווה בהמון בירוקרטיה ויש להציג ולחתום על מסמכים רבים ולהגישם לסוכנות היהודית במושב סוכנותי וביניהם : פרוטוקול האגודה על קבלת בן ממשיך חתום בחותמת אגודה מקומית, צילום ת.ז של הבן הממשיך, הפקדת דמי טיפול ועוד. בכל מקרה של בן ממשיך במושב, תוכלו לפנות אל משרד עו"ד שדה ושות'. למשרד צוות מומחים וותיק ובעלי הישגים מקצועיים מרשימים ופורצי דרך בתחום– נחלות ומושבים, מגזר חקלאי, הפקעות מקרקעין, תכנון ובניה, , ייפוי כוח מתמשך, צוואות וירושות.